Съвети за ефективна работа на климатичната система

Разумната консумация на енергия допринася не само за щадене на природните ресурси, но води и до намаляване на разходите за енергия. Това е възможно без да е необходимо да правите компромиси с вашия комфорт в дома. Мерките, чрез които можете да спестите енергия, могат да бъдат свързани с вашето поведение и навици. Чрез спазването на няколко кратки препоръки може да се постигне по-икономична работа на климатичната система и по-комфортна среда за живеене:


При закупуването на климатик

При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.

Задавайте подходяща стайна температура.

Прекомерно високата или ниска температура в помещението не е подходяща за здравето, а и завишават разхода на електроенергия. Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. През зимата избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Почиствайте прахоулявящите филтри редовно.

Задръстените с прах филтри блокират притока на циркулиращия през климатика въздух и влошават неговата ефективна работа. От друга страна ще предотвратите възможността за разпространение на прах и болестотворни организми в помещението.

Предотвратете навлизането на директна слънчева светлина в помещението.

Навлизането на пряка слънчева светлина затруднява работата на Вашия уред в режим на охлаждане. Използвайте щори, завеси (или подходящи стъклопакети). Дръжте прозорците и вратите затворени, освен в случаите, когато проветрявате.

Проветряване на помещението

Проветрявайте помещенията редовно с широко отворени прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените през зимата.

Задавайте правилна посока на въздушния поток.

Настройте позицията на клапите нагоре (при охлаждане), надолу (при отопление) и наляво/надясно правилно, за постигане на равномерна температура в помещението.

Дръжте топлоотдаващите уреди по-далече от климатика.

По този начин значително ще облекчите работата на уреда, а и сметките за ток.

Използвайте при неоходимост.

Използвайте таймерите за вкл и изкл. на климатичната Ви система правилно при необходимост. През зимния сезон, в случай, че Вашата климатична система не разполага с допълнителен нагревател на външното тяло, не изключвайте системата. При дълго отсъствие от дома или офиса, изключвайте от захранващата мрежа.

© СЕН ХОЛДИНГ ЕООД - СИСТЕМИ ЗА КЛИМАТИЗАЦИЯ