Защо е нужна профилактиката на климатика?

Прахът е враг номер едно на всякакъв вид техника и климатикът не прави изключение. В това отношение профилактиката гарантира по-дълга експлоатация на климатичната система, оптимална ефективност и най-вече здравословна среда за живеене в климатизираното помещение. Пренебрегването на необходимото техническо обслужване води до постоянен спад в производителността и увеличаване на консумираната от уреда електроенергия.

Почистване на филтрите

Най-важната задача при поддръжката, която ще гарантира ефективността на вашия климатик е редовното почистване на филтрите му. Задръстените от прах филтри блокират нормалния въздушен поток, преминаващ през системата и значително намаляват ефективността ѝ. Преминаващият прах от филтрите директно прониква в топлообменника на вътрешното тяло, което води до значителна загуба на производителност. Подмяната на замърсен филтър с чист може да намали консумираната електроенергия от климатика с 5% до 15%.

Кога е необходимо професионално почистване на климатика?

Почистване на климатика от техник би следвало да зависи от употребата му. В много случаи средата, в която работи уреда също определя честотата на плануваните профилактики. Една климатична система, работеща в прашна среда, оживен булевард например, може да има необходимост от задължителна годишна профилактика, за разлика от същата такава, която е монтирана на тиха квартална улица. Обикновено качествено извършената профилактика е гаранция за постигане на 95% от оптималната работа на електроуреда. Въпреки всичко професионално почистване на климатика е необходимо в случаите, когато:

- климатикът е с влошено охлаждане или отопление.
- от вътрешното тяло изпадат черни частици прах при ротацията на перката.
- от вътрешното тяло се усеща неприятна миризма.
- от вътрешното тяло капе вода.
- по топлообменниците на вътрешното или външно тяло има солиден слой прах, мазни полепи и пр.
- климатикът е по-шумен от преди, а вътрешното тяло духа неравномерна струя въздух.
Ние съветваме ревизионен преглед на климатика да се извършва веднъж годишно.

Сервиз климатици. Климатици Стара Загора. Климатици София. Климатици Mitsubishi | Daikin | Fujitsu | Gree | Toshiba | Panasonic | Hitachi